SCUT Asociația de Servicii Sociale SCUT, Braşov Un moment...

Proiectul Mama, erou în cursa familiei s-a desfășurat în perioada 15.06.2019 – 15.10.2019 și s-a adresat mamelor și copiilor aflați în situații dificile, proveniți din medii defavorizate care trăiesc la limita sărăciei, cu risc de abandon al copiilor sau abandon școlar dar și cu diverse probleme de sănătate.

Aceste mămici sunt tot timpul tensionate, focusate pe supraviețuire, pe modalități de a-și crește copiii alături de ele, neglijându-se din multe puncte de vedere. Ele sunt tinere care provin din centre de plasament sau familii disfuncționale, care au trecut prin numeroase traume și au încercat la un moment dat să-și întemeieze o familie care lor le-a lipsit atât de mult.

Știm cu toții cât de copleșitor poate fi uneori rolul de mamă, câte provocări, situații limită, perioade de epuizare, stres, neputință, toate acestea la pachet cu bucuria, împlinirea și frumusețea rolului de părinte. Este cu atât mai dificil acest rol dacă este unul neplanificat iar resursele materiale, financiare, personale sunt minime sau inexistente. Este un rol dificil dacă nu există nici un fel de sprijin, susținere și înțelegere din exterior.

Din proiect au făcut parte 7 mame cu 19 copii cu vârste cuprinse între 2 luni și 12 ani.

Activitățile principale ale proiectului au vizat:

  • dezvoltarea abilităților parentale prin participarea la un modul de educație parentală realizat de un specialist;
  • dezvoltare personală și autocunoaștere prin participarea mamelor la terapie de grup pentru menținerea echilibrului psihic;
  • activități de recreere/socializare pentru mame (coafor, manichiură, masaj de relaxare și terapeutic, tabără de două zile la Moeciu de Sus, etc.);
  • sprijin material (pamperși, alimente, igienico-sanitare, etc.)
  • creșterea sensibilizării și informarea opiniei publice în ceea ce privește particularitățile grupul nostru țintă și diminuarea riscului de marginalizare, excluziune socială și abandon.

Impactul major al proiectului constă în prevenirea abandonului copiilor prin transformarea acestor femei în mame capabile să-și crească copiii într-un mod demn, adecvat și echilibrat dar și întreruperea unui pattern defectuos de familie disfuncțională.

Ca imagine generală, mamele au reușit să dezvolte competențe și abilități, și-au îmbunătățit echilibrului psihic și s-au redus în mod vizibil efectele izolării, marginalizării și stigmatizării, mamele au căpătat mai multă încredere în ele iar acum își doresc mai multe de la viață (să se angajeze, să facă cursuri de formare, să iasă din relații toxice, etc.).

Copii au beneficiat de o serie de activități distractive și socio-educative (jocuri, ieșiri în parc, vizitarea atracțiilor din Superland, interacționarea cu copii din comunitate).

Activitățile la care au participat le-au adus atât mamelor cât și copiilor acestora schimbare în calitatea vieții lor: creșterea stimei și a încrederii în sine, conștientizarea și valorificarea propriilor resurse, exprimarea și exteriorizarea sentimentelor și trăirilor interioare, depășirea situațiilor dificile, dezvoltarea de competențe, etc.

Donaţii pentru SCUT

Dacă doriţi să ajutaţi Asociația de Servicii Sociale SCUT, Braşov, cea mai simplă şi rapidă opţiune este să faceţi o donaţie. Donaţiile sunt făcute prin PayPal, o platformă internaţională de plăţi online care ne ajută să garantăm că donaţiile dvs. sunt sigure, rapide şi că ajung direct la noi.

Recomandaţi această pagină prietenilor


Mulţumim susţinătorilor