SCUT Asociația de Servicii Sociale SCUT, Braşov Un moment...

Bolile psihice pot fi o povară foarte grea, pot să ne schimbe viaţa în mod semnificativ şi să îi afecteze şi pe cei de lângă noi. Ele pun stăpânire pe gândurile noastre, pot să ne afecteze abilităţile de a funcţiona şi să ne ameninţe speranţele legate de viitor. Una dintre cele mai semnificative imagini pe care o au oamenii despre bolnavii psihic este pericolul social pe care îl reprezintă aceștia pentru societate. Bolnavii psihic sunt percepuţi ca fiind periculoşi şi determină o reacţie de teamă pentru că sunt consideraţi agresivi, chiar şi capabili de crimă pentru că li se atribuie o serie de trăsături: iraţionali, iresponsabili, inconştienţi, superficiali şi lipsiţi de discernământ. De aici, o serie de atitudini negative de marginalizare, evitare, izolare, stigmatizare, respingere.

Dar cum percep persoanele cu schizofrenie societatea?

De exemplu, majoritatea beneficiarilor noști, percep lumea exterioară neprimitoare, “ca o junglă unde ești nevoit să lupți în fiecare zi pentru viața ta. O lume rea în care oamenii te resping, nu te înțeleg, nu te acceptă și cred că ești complet inutil” - spune una dintre beneficiarele noastre. Toate aceste gânduri îi determină pe mulți dintre ei să se retragă, să se izoleze de lume și să rămână într-o puternică stare de apatie și dezinteres pentru tot ceea ce îi înconjoară.

Credem cu tărie că oamenii din comunitate, dacă ar fi informați, ar privi altfel acești oameni, ar vedea potențialul, creativitatea, sensibilitatea, căldura, devotamentul, implicarea și pasiunea lor. Acești oameni chiar au resurse care pot fi valorificate atât pentru ei personal cât și pentru cei din jurul lor.

Având acest gând am ales să demarăm proiectul “Valoarea diversității. La un pas de schizofrenie!” ce se va desfășura pe o perioadă de 3 luni de la 01.08.2018 la 30.10.2018. Fundația comunitară ne-a oferit oportunitatea de a înscrie această cauză în cadrul evenimentului Brașov Heroes. Proiectul este posibil datorită implicării comunității brașovene (donații, sponsorizări, înscrierea în cursa cu obstacole, promovare, etc.).

Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt:

  • 20 de persoane cu schizofrenie, beneficiari ai ASS SCUT ce se confruntă zilnic cu simptomele bolii dar și cu stigmatizarea societății. ASS SCUT este singurul ONG din Brașov care ajută astfel de persoane zi de zi.
  • 50 elevi din 3 licee brașovene vor fi informați cu privire la importanța menținerii unei sănătăți mintale optime.

Beneficiarii indirecți ai acestui proiect sunt comunitatea brașoveană și părinții sau aparținătorii persoanelor cu schizofrenie.

Scopul proiectului este conștientizarea problematicii și specificului persoanelor cu schizofrenie pentru comunitate și creștere calității vieții pentru 20 persoane cu acest diagnostic.

Prin proiectul nostru dorim să:

  • creștem sensibilizarea și informarea opiniei publice în ceea ce privește particularitățile grupul nostru țintă și să diminuăm riscul de marginalizare și excluziune socială;
  • să creștem calitatea vieții beneficiarilor noștri prin terapii alternative (ergoterapie, terapie ocupațională, terapie prin dans);
  • să creem o grădină terapeutică pentru beneficiarii noștri pe care ei o vor îngriji în orele de ergoterapie;
  • să dăm șansa beneficiarilor noștri să arate că pot fi utili prin activități desfășurate în comunitate.

Activitățile principale ale proiectului sunt:

  • participarea beneficiarilor la terapia prin dans și la terapia ocupațională/artterapie,
  • conceperea proiectului pentru grădina terapeutică de către beneficiari, membrii echipei și voluntari,
  • desfășurarea orelor de asistență socială în școlile participante în cadrul proiectului,
  • desfășurarea activității de ecologizare (beneficiari + elevi + voluntari + membrii echipei de proiect),
  • activități de interacțiune directă: beneficiari – elevi, desfășurate în cadrul asociației (activitate de pictură, ergoterapie, terapie ocupațională și cunoaștere a asociației)
  • fleshmob desfășurat în comunitate de către beneficiari și ceilalți participanți în cadrul proiectului.

Imagini

Donaţii pentru SCUT

Dacă doriţi să ajutaţi Asociația de Servicii Sociale SCUT, Braşov, cea mai simplă şi rapidă opţiune este să faceţi o donaţie. Donaţiile sunt făcute prin PayPal, o platformă internaţională de plăţi online care ne ajută să garantăm că donaţiile dvs. sunt sigure, rapide şi că ajung direct la noi.

Recomandaţi această pagină prietenilor


Mulţumim susţinătorilor