SCUT Asociația de Servicii Sociale SCUT, Braşov Un moment...

Biblioteca Vie: diferența constă în abilități nu în dizabilități

Diferența constă în abilități NU în dizabilități. Sunt vesel, optimist, sociabil, comunicativ şi ambițios, am o gândire pozitivă şi simţul umorului dezvoltat. Îmi place foarte mult să mă distrez şi să trăiesc fiecare clipă la maxim Carpe Diem. Vreau să fac ceva concret pentru persoanele cu dizabilităţi, să mă implic în mod direct pentru a schimba sistemul şi mentalitatea societăţii. Prejudecăți și stereotipuri cu care mă confrunt: Dependent de cineva, Neajutorat, Marginalizat, Stimă de sine scăzută.

Aceasta este descrierea uneia dintre cărțile noastre vii, un tânăr care trăiește cu o dizabilitate neuromotorie. El a fost una din cele 40 de cărți din acest an pe care participanții la Biblioteca Vie le-au putut citi.

Biblioteca Vie este de fapt un concept internațional prin care se promovează diversitatea, se combat prejudecățile și se stimulează dialogul. Funcționează ca o bibliotecă obișnuită, cu bibliotecari, cititori, fișe de împrumut: diferit este faptul că cititorii împrumută cărți vii - oameni cu o poveste de viață deosebită.

Noi am adoptat acest concept din 2010 și am organizat de atunci 11 ediții ale Bibliotecii Vii.

Pentru organizarea acestui eveniment, le mulțumim sponsorilor noștri, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret și Party Day. Le mulțumim și celor 28 de voluntari pentru că au înfruntat căldura pentru noi. Mulțumiri speciale lui Adrian Cotorogea și Centrului de Voluntariat Brașov, pentru sprijinul acordat.

Vă așteptăm la ediția următoare!


Invitație la Biblioteca Vie: 22.07.2015

Artistul, deținutul, persoana cu dizabilități, yoghinul, criminalistul: te-ai întrebat vreodată ce crezi tu despre ei? Te-ai întrebat vreodată ce se află de fapt în spatele acestor etichete?

Asociația de Servicii Sociale Scut vă invită pe 22 iulie în Parcul Central, la evenimentul Biblioteca Vie: Întâlnește-ți prejudecata!

Biblioteca Vie este un concept internațional ce își propune să promoveze respectul pentru drepturile omului, diversitatea în toate formele ei și să stimuleze dialogul între oameni.

Biblioteca Vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită: cititorii, întâmpinați de un bibliotecar, împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp, le citesc, după care le restituie. Diferența constă în faptul că, de această dată, cărtile sunt reprezentate de oameni.

Pentru câteva momente, prin poveștile de viață, Cărțile Vii ne oferă posibilitatea de a ne confrunta cu propriile noastre idei preconcepute și poate chiar să le depășim. Prin acest eveniment, încercăm să luptăm împotriva discriminării și stigmatelor sociale, promovând astfel diversitatea și o cultură a acceptării. Biblioteca Vie din acest an este organizată în cadrul proiectului Centrul Sara - servicii integrate pentru persoanele adulte cu dizabilități, proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România.

La Biblioteca Vie din acest an vom avea peste 50 de cărți, persoane aparținând unor categorii diverse. Evenimentul va avea loc pe 22 iulie, în Parcul Central (aleea vizavi de Aro Palace), între orele 10:00-18:00 iar participarea este gratuită.

Povestea lor, poate fi povestea oricărui om, chiar a noastră.

Vă așteptăm cu drag!


Despre Biblioteca Vie

Biblioteca Vie este un concept internațional ce își propune să promoveze respectul pentru drepturile omului, diversitatea în toate formele ei și să stimuleze dialogul între oameni.

Biblioteca Vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită. Cititorii, întâmpinați de un Bibliotecar, împrumută cărti pentru o perioadă limitată de timp, le citesc, după care le restituie. Diferența constă în faptul că, de această dată, cărtile sunt reprezentate de oameni. Sub îndemnul Întâlnește-ți prejudecata!, cititorii au șansa de a interactiona cu persoane care se confruntă cu stereotipuri. Deținutul, nebunul, blonda, politistul, țiganul, homosexualul, sunt numai câteva titluri care pot stârni atât curiozitatea, cât și ideile preconcepute. Dar, în același timp, sunt ocazii de cunoaștere autentică a oamenilor care se află în spatele acestor etichete.

Pentru câteva momente, prin poveștile de viață, Cărțile Vii ne oferă posibilitatea de a ne confrunta cu propriile noastre idei limitative, pe care putem astfel să le depășim, devenind mai deschisi spre acceptare a diversității. Povestea lor, poate fi povestea oricărui om, chiar a noastră. Și, prin aceste întâlniri, de la om la om, de la suflet la suflet, putem crea o nouă poveste, a cărui final, depinde doar de noi.

Pentru informatii oficiale despre conceptul si principiile din spatele Bibliotecii Vii, puteti consulta site-ul www.humanlibrary.org

Link-uri utile

Donaţii pentru SCUT

Dacă doriţi să ajutaţi Asociația de Servicii Sociale SCUT, Braşov, cea mai simplă şi rapidă opţiune este să faceţi o donaţie. Donaţiile sunt făcute prin PayPal, o platformă internaţională de plăţi online care ne ajută să garantăm că donaţiile dvs. sunt sigure, rapide şi că ajung direct la noi.

Recomandaţi această pagină prietenilor


Mulţumim susţinătorilor